W skrócie
Czerwona kapusta jest szczególnie popularna w kuchni śląskiej. Właśnie w tym regionie na niedzielny obiad podaje się śląską roladę, kluski śląskie i modro kapustę. Kolejnym regionem, gdzie kapusta czerwona wiedzie prym, jest Wielkopolska. Można spotkać tam rozmaite surówki z tym fioletowym warzywem. Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę z pomidorami cherry, awokado i komosą ryżową.
Sałatka z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 zielony ogórek,
- 8 pomidorków cherry,
- 6 dużych rzodkiewek (opcjonalnie biała rzodkiew),
- 1 czerwona cebula,
- 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty,
- 1 awokado,
- 1/2 szklanki komosy ryżowej,
- pestki z 1/2 granatu,
- 1/2 puszki zielonego groszku (opcjonalnie kukurydza),
- 1/2 limonki,
- garść kiełków słonecznika (według gustu brokułów, fasoli mung),
- dowolne świeże zioła do dekoracji,
- odrobina czarnego sezamu do dekoracji.
Jak zrobić sałatkę z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą?
Przygotowanie:
- Komosę wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 12 minut, następnie odsączyć na sitku, ostudzić.
- Kapustę sparzyć – włożyć do miski, zalać wrzącą wodą i odsączyć po 30 sekundach.
- Ogórek ze skórką pokroić w plasterki, cebulę w krążki, pomidorki w ćwiartki.
- Z rzodkiewek usunąć czerwoną skórkę i pokroić w plasterki same białe środki.
- Obrane połówki awokado pokroić w grube słupki, ale trzymać je razem tak, by owoc zachował swój kształt.
- Groszek (lub kukurydzę) odsączyć na sitku z zalewy, następnie przepłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć.
- Na półmisku ułożyć składniki grupami: pomidorki, ogórki, rzodkiewki, komosę, kapustę, pestki granatu i tak dalej.
- Cały urok tej sałatki polega na tym, że podaje się ją niewymieszaną, stworzywszy własną fantazyjną kompozycję kolorystyczną.
- Posypać danie kiełkami i odrobiną czarnego sezamu, udekorować ziołami: listkami bazylii lub mięty, gałązką koperku lub świeżego rozmarynu.
- Dodać pokrojoną na ćwiartki limonkę – przed podaniem można skropić warzywa wyciśniętym z niej sokiem.
„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” – przepisy wegetariańskie
W książce opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann można znaleźć przepisy na sałatki wegetariańskie. W wielu z nich korzysta się z egzotycznych produktów takich jak owoc granatu i dojrzałe awokado. Szczególnie polecamy przepis z łatwo dostępnych składników, czyli sałatkę z kapusty i marchewki w sosie majonezowym. Weganie przy jej wykonaniu mogą z powodzeniem skorzystać z domowego sojonezu.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?